Selectieproces

Om toegelaten te worden tot het Junior Academy programma worden spelers uitgenodigd deel te nemen aan een selectieproces. Zit je in groep 8 (of in de eerste 2 jaar van de middelbare school) en denk je dat je over de juiste skills en motivatie beschikt om deel te nemen aan het Junior Academy programma van Rugby Academy ZuidWest of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar wervingenselectie@rugbyacademyzuidwest.nl met in ieder geval je naam, geboortedatum en woonplaats en rugbyclub.
Het selectieproces bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een fysieke rugbyskills test waarbij gekeken wordt naar:
    1. Fysiek
      – Snelheid, beweeglijkheid, lenigheid
      – Explosiviteit, (snel)kracht
      – Coördinatie (timing, ruimtelijk inzicht, oog-hand, oog-voet) 
      – Uithoudingsvermogen
    2. Techniek
      – Goede toepassing van de basistechnieken (vangen, gooien, schoppen, tackelen) 
    3. Tactiek
      – Spelinzicht (situaties snel herkennen, de juiste keuzes maken) De fysieke rugbyskills test wordt afgenomen tijdens één of twee trainingen en geeft een score op ieder vlak. De totale score van de skillstest wordt weergegeven als ondergemiddeld/ gemiddeld/ bovengemiddeld.
  2. De sport-psychologische skills test die verschillende mentale onderdelen van
    sportbeoefening meet. 
    1. motivatie
    2. zelfvertrouwen
    3. angstcontrole, 
    4. mentale voorbereiding
    5. teamoriëntatie
    6. doeloriëntatie
    7. concentratie

De test wordt middels een online vragenlijst afgenomen en geeft een score op ieder onderdeel. De totale score wordt, net als de rugby skills test weergegeven als ondergemiddeld/ gemiddeld/ bovengemiddeld.  Samen met de uitslag van de fysieke rugby skills test, leidt dit uiteindelijk tot een sterk positief/ positief /afwijzend advies voor deelname aan de Rugby Academy ZuidWest.

  • Spelers groep 8

Voor spelers in groep 8 van de lagere school die interesse hebben in de Rugby Academy organiseren we ieder najaar (oktober – december) een selectieproces.

Tijdens de fysieke rugby skillstest zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor de ouder(s) van de spelers. 
De adviesbrief met het uiteindelijke advies voor deelname aan de Academy ontvangen de spelers in januari, ruim voordat de definitieve schoolkeuze wordt gemaakt.
Spelers uit groep 8 die een (sterk) positief advies voor deelname aan de Rugby Academy hebben, zijn zeker van een plek op het Segbroek, Leonardo of Thorbecke. Voor het selectieproces voor spelers die in groep 8 zitten dragen ook de clubs spelers aan waarvan zij denken dat zij in aanmerking komen voor de Rugby Academy.

  • Spelers al op de middelbare school

Spelers die al op de middelbare school zitten en die interesse hebben in de Rugby Academy nodigen we uit voor reguliere trainingen van de Rugby Academy waar naar de skills van de spelers wordt gekeken en een online sport-psychologische skills test waarin onder meer naar de motivatie wordt gekeken.

De adviesbrief met het uiteindelijke advies voor deelname aan de Academy ontvangen de spelers binnen 2 weken na afronden van de testen. Deze spelers moeten zelf contact opnemen met het Segbroek, Leonardo of Thorbecke om te kijken of er plaats voor hen is op de school. Na aanmelding voor het selectieproces ontvangen de ouder(s) en speler een mail met aanvullende informatie en een uitnodiging voor het selectieproces.

Voor spelers die al op de middelbare school zitten, speelt naast het selectieproces ook de middelbare school waar de speler zit een rol. Voor het overstappen naar één van de topsportscholen of plaatsing in één van de topsportklassen (in geval de speler reeds op een topsportschool zit) moeten de ouders en spelers zelf contact opnemen met de topsportcoördinatoren van betreffende school. Een positief advies geeft geen garantie op een plek in een topsportklas.

Deadline voor aanmelding voor instroom voor het volgende seizoen is 1 maart.