Regio Rugby

Regio Rugby (jongens U13-U18)
Het regionale programma van Rugby Nederland in samenwerking met de Rugby Academies

Het regio rugby programma is gericht op het door ontwikkelen van spelers, in de leeftijdsgroepen van U13 t/m U18, die de ambitie hebben om in de nationale teams van Jong Oranje te spelen. Wil je kans maken op een plek in de Jong Oranje teams dan is deelname aan het Regio Rugby programma vanaf U16 een voorwaarde. De selectie voor de Jong Oranje teams vindt tijdens de regio wedstrijden plaats.

Data seizoen 23/24

U13 development:

zondag 15 oktober en 12 november 2023, zondag 21 januari en 11 februari 2024.

U14/15 Regio Rugby Dagen (RRD):

zondag 15 oktober, zaterdag 11 of zondag 12 november, zaterdag 20 of zondag 21 januari en zaterdag 10 of zondag 11 februari. De keuze voor zaterdag of zondag moet nog gemaakt worden en is afhankelijk van beschikbaarheid van velden en coaches.

U16, U17 en U18 Regio Rugby Competitie (RRC):

woensdag 11 oktober en 8 en 29 november 2023, woensdag 13 en 27 maart 2024. Locatie Amsterdam, tijdsindicatie van 13:30 tot 16:00 uur.

Voor de U16, U17 en U18 teams organiseren we teamtrainingen op een aantal maandagen. Locatie Sparta, Capelle aan de IJssel van 17:30 tot 19:00 uur.

Spelersbijdrage voor dit seizoen is 10,- per development dag voor de U13 spelers en 12,50 per RRD/RRC/teamtraining voor de andere leeftijdsgroepen. Voorafgaand aan de eerste RRD/RRC wordt de totale spelersbijdrage gefactureerd. Er vind geen restitutie op basis van afwezigheid plaats.

Development programma U13

Alle genomineerde U13 spelers krijgen een development programma binnen de eigen regio aangeboden. Zij spelen geen wedstrijden tegen andere regio’s. Dit programma is erop gericht de spelers voor te bereiden op wat er van ze verwacht wordt als ze het volgende seizoen deelnemen aan de selectie voor de U14 teams.

Selectie voor de regio teams (U14 t/m U18) van regio Zuidwest

Voor alle teams (U14 t/m U18) vindt er ieder jaar opnieuw een selectie plaats. Er zijn dus ieder jaar nieuwe kansen voor alle spelers met deze ambitie.

De selectiewedstrijden in regio Zuidwest zijn toegankelijk voor alle spelers die door hun (club) coach hiervoor genomineerd worden. Jaarlijks aan het eind van het seizoen vragen wij de clubs om hun spelers voor het komend seizoen te nomineren, deze spelers ontvangen vervolgens een rechtstreekse uitnodiging van ons om hun deelname aan de selectiewedstrijden te bevestigen.

Spelers die afgelopen seizoen in het regio team zaten ontvangen automatisch een bericht voor deelname aan de regio selectiewedstrijden voor het opvolgende seizoen. Spelers die de regio selectie afgelopen jaar niet gehaald hebben ontvangen het eerstvolgende seizoen weer een uitnodiging voor deelname en hoeven niet opnieuw genomineerd te worden.

De selectiewedstrijden voor de regio teams vinden in onze eigen regio plaats en voor iedere leeftijdsgroep organiseren we twee selectiewedstrijden. Dat geeft ruimte voor spelers die ziek of geblesseerd zijn om toch deel te nemen.

De geselecteerde spelers spelen vervolgens met hun regio team een nationale competitie tegen teams van de andere regio’s op door Rugby Nederland vastgestelde data.

Wij verwachten van de deelnemers aan de regio selectiewedstrijden dat zij op al deze data ook beschikbaar zijn. De data worden voorafgaand aan de selectiewedstrijden gecommuniceerd.

Selectie/ spelers curriculum vanaf U14

Een eenduidig beoordelingssysteem ligt ten grondslag aan de selectie van de regionale teams. Uitvoering van deze selectie is de verantwoordelijkheid van de Academies en wordt per regio georganiseerd. Resultaten van de beoordelingen worden vastgelegd in Sportlyzer. Bij de uitvoering van welk systeem dan ook speelt er altijd een subjectieve factor mee. Om die reden kiezen we er voor de spelers tijdens elke wedstrijd door meer dan één coach/ assessor te laten beoordelen en hieruit een meer objectief beeld te verkrijgen.

Voor het beoordelen van de spelers is er gekozen voor een beoordeling binnen een schaal van 2 tot 4 op de volgende onderdelen:

  • Handling; passing en catching vaardigheden
  • Physicality; voldoende fysiek ontwikkeld om op hoog niveau te spelen in het algemeen en in de eigen positie in het bijzonder
  • Contact; techniek en tactiek op het gebied van contact
  • Gameplay; spelinzicht, communicatie, samewerking en besluitvorming tijdens het spel
  • Positional; bewustzijn van zijn/haar positionele rol en het vermogen die rol te vervullen

De betekenis van de cijfers:

  • 2 t/m 2.9 = onder gemiddeld regio niveau
  • 3 t/m 3.4 = gemiddeld regio niveau
  • 3.5 t/m 4 = boven gemiddeld regio niveau

De beoordelingen van de spelers worden door ons vastgelegd in ons management programma Sportlyzer. Deze resultaten zijn alleen zichtbaar voor de coaches en administrator en worden via een report per mail met de speler/ouder gedeeld om inzicht te geven waar de speler staat in zijn ontwikkeling.

Nationale selectie (U16 t/m U18)

Het selectieproces voor de nationale teams is een verantwoordelijkheid van Rugby Nederland. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Statspro, een video analyse programma. Elke speler, ouder en coach maakt een eigen account aan en heeft daarmee toegang tot zijn gegevens en resultaten.

Extra informatie is ook te vinden op de website van Rugby Nederland Route naar Oranje – Rugby.nl