Over ons

Rugby Academy ZuidWest

De Rugby Academy is het opleidingsinstituut voor talentvolle jonge rugbyers (m/v) tot 21 jaar. Doel van de Rugby Academy is om rugbytalenten de optimale kans te bieden op een topsport carrière in de rugbysport en zo bij te dragen aan versterken van het rugby-niveau in ons land.

Er zijn 6 regionale Rugby Academies in Nederland. De Rugby Academy ZuidWest is in 2008 opgericht en is daarmee de oudste Academy van Nederland. RAZW werkt in Den Haag samen met het Segbroek College in Leiden met het Leonardo College en in Rotterdam met Thorbecke VO. RAZW heeft samenwerkingsafspraken met vrijwel alle rugbyclubs in Zuid-Holland.

Gemotiveerde spelers (jongens en meisjes) uit de regio worden (dagelijks) getraind om hun talent te ontplooien. Dit komt bovenop de trainingen die de spelers bij de eigen club volgen.
Een gekwalificeerde en gemotiveerde staf van rugby coaches en trainers ‘Strength & Conditioning’ verzorgen dagelijks veld-, zaal en krachttrainingen. Daarnaast is er een sportmedische staf bestaande uit fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en sportpsychologen.

Het trainingsprogramma wordt opgesteld in samenwerking met Rugby Nederland en de 6 Rugby Academies in Nederland.

In dit programma staat de sporter centraal; het is er op gericht talenten een betere kans te geven, talenten eerder te herkennen en te ontwikkelen door hen een betere kwaliteit en begeleiding geven.

Rugby Academy ZuidWest biedt vier programma’s die deel uit maken van de Pathway van Rugby Nederland.

 1. Junior Academy programma
  Voor scholieren op de middelbare school verzorgen de Academies in nauwe samenwerking met de Topsport Talentenscholen een programma waarin de weg naar Topsport en de weg naar het eindexamen samengaan volgens het NOC*NSF principe: de duale leerlijn.
  Zij trainen 4 x per week in totaal ongeveer 8 uur.
  Bekijk hier onze mini docu over het Junior Academy programma van RAZW.
 2. Senior Academy programma Het nieuwe programma voorziet in de leemte tussen het bestaande Academy programma (voortaan het junior programma genoemd) en het programma van het Nationaal Trainings Centrum  in Amsterdam. Het Senior Academy programma biedt talentvolle, gemotiveerde spelers de kans om de aansluiting bij de top te bereiken en is te volgen naast het reguliere trainingsprogramma dat de clubs.
 3. RRD (Regionale Rugby Dagen). Vier keer per jaar krijgen spelers (ook die niet op een Academy zitten) de kans om op hoger niveau met leeftijdsgenoten te trainen en wedstrijden te spelen. In regionale teams op verschillende locaties in het land. De Regio Dagen worden verspreid over de maanden oktober, december, februari en mei.
 4. Outreach programma.
  Bedoeld voor talentvolle spelers buiten de bestaande spelersgroep van de Academy. Het Outreach Programma is een uitgelezen kans voor de ‘fanatieke’ rugbytalenten om zich extra te ontwikkelen en extra te trainen. Het programma wordt in de zomermaanden gedraaid. Daar gescoute talenten kunnen o.m. worden uitgenodigd om mee te gaan op buitenlandse stages van de Academy