Ruud Broekhuizen

profileimage

‘De mentaliteit van ‘elke dag beter worden’ past bij mij’

 

Wat betekent rugby voor jou?  

“Ik ben door iemand anders met rugby in aanraking gekomen, heb de sport nooit zelf beoefend. Maar van begin af aan ben ik enthousiast geraakt door de cultuur rondom de sport: fair, sportief en waarden-vol. De waarden en normen die deze sport uitstraalt en doorgeeft, spreken mij aan omdat deze tijd meer dan ooit vraagt om het besef van hoe wij omgaan met tegenslag, tegenstand, respect en teambesef. Het zijn individuele tijden waarin mensen geneigd zijn snel voor zichzelf te kiezen. Deze sport staat, misschien wel meer dan andere teamsporten, het tegenovergestelde voor.”

 

Waarom werk je graag met de jonge talenten van RAZW?

“Behalve dat ik graag deel uit maak van de rugbycultuur hou ik van uitdagen. Jezelf uitdagen om het uiterste uit jezelf te halen. Zo sta ik zelf in het leven, zo draag ik dat graag over. Dus als ik met jongens en meisjes kan werken die ervoor kiezen om acht keer of meer per week te trainen om te onderzoeken hoe ver ze kunnen komen in deze sport, draag ik daar graag mijn steentje aan bij. Het draait in het leven nu eenmaal niet om de top te halen – dat haalt slechts een bepaald percentage – maar om het maximale uit het leven te halen.
Jezelf uitdagen, alles proberen om elke dag beter te worden. Proberen om vandaag beter te worden dan gisteren. Deze mentaliteit past precies bij de mijne. Een mentaliteit waarvan ik denk dat je er de rest van je leven profijt van hebt: in werk, de maatschappij, je vriendschappen. Zo’n combinatie van school en topsport geeft een prachtige basis om straks een mooi mens te worden. En daarbij: was er maar zo’n soort school en topsportcombinatie geweest in de tijd dat ik zelf fanatiek aan sport deed.”

 

Wat kun je over deze generatie rugbyers zeggen?

“Ik geef sprint- en looptrainingen op RAZW en zie de sporters een ochtend per week, en dan let ik ook nog op een specifiek element van hun spel. Dus mijn mening in deze heeft geen al te grote waarde. Toch het volgende: de rugbyers zijn de afgelopen jaren steeds beter motorisch onderlegd en worden daardoor in de tijd van de Rugby Academy goede atleten. Deze atletische vermogens zijn in de huidige topsport steeds belangrijker en daardoor lijkt deze generatie beter voorbereid op een eventuele topsportcarrière dan de rugbyers van, pak ‘m beet, vijf jaar geleden. Ook de overtuiging om daar weloverwogen en gemotiveerd aan te werken raakt steeds meer ingeburgerd bij RAZW.”[MvG]

 

‘Combinatie van school en topsport geeft een prachtige basis om straks een mooi mens te worden’