‘Na de lockdown wil ik weer kunnen knallen’

De Rugby Academy Zuidwest (RAZW) telt circa 75 spelers die door de coronamaatregelen op 16 maart plots thuis komen te zitten. Geen school en geen dagelijkse trainingen. De RAZW hervat de trainingen online via de website. Hoe heeft een van de spelers, Jan Meijer, deze coronaperiode ervaren? 

Van de een op de andere dag zit heel Nederland thuis in een intelligente lockdown. Ook de spelers van de Rugby Academy Zuidwest (RAZW) kunnen niet meer naar school. Vier keer per week trainen met de Academy zit er voorlopig niet in. Toch is stilzitten is er niet bij. 

Onder het kopje Athletic Quarantaine plaatst de RAZW op de website trainingsschema’s, workshops en begeleidende filmpjes. Zo kunnen de topsporters online Skills & Technique, Running & Sprinting, Strength & Conditioning volgen. Later komen er in de ochtend via zoom in kleine groepjes online lessen bij. Van theorie attack, defence, counter attack tot workshops concentration en voeding.

Fysiek fit blijven

Een van de topsporters die thuis traint is Jan Meijer (14). Hij speelt voor het derde jaar bij de Rugby Academy, doet 3VWO op het Segbroek College en speelt bij de Junioren op HRC. Hij droomt ervan uit te mogen komen voor Fiji, het land van zijn vader. Hij baalde enorm van de lockdown. Het zette een streep door de selectie van het Nederlands team onder 16 jaar. Hij hoopt op zijn kansen volgend jaar. 

“We gingen van tien uur per week trainen naar nul! Dat was heel erg wennen. De eerste week vond ik het nog fijn om uit te slapen, maar al snel ging ik het rugbyen missen. Ik wil ook graag fysiek fit blijven, zodat ik weer kan knallen zodra het seizoen begint. Ik ben gaan hardlopen en met een personal trainer aan de slag gegaan”, vertelt Jan.

Discipline
Gelukkig plaatste de RAZW al snel online theorielessen en de thuisschema’s van de kracht- en conditietrainingen op de website. De spelers hebben twee tot drie keer per week een workouts@home. “Het is minder intensief dan de trainingen in het krachthonk, maar goed genoeg om fit te blijven. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, maar het vraagt veel discipline en natuurlijk lukt het niet altijd. Toch bedenk ik: Als ik het nu niet doe, heb ik mezelf ermee. Ik wil profrugbyer worden, dus daar wil ik voor gaan.” 

Gevoel voor de bal

Jan en zijn vrienden van de Academy hebben dagelijks contact met elkaar. “We bellen elke dag en gaan regelmatig naar een veldje om te kicken en te passen en gevoel voor de bal houden. Ook de workouts@home sporen we elkaar aan om ze te doen. Dat is prettig. Daarnaast zien we elkaar in de online lessen over attack, defence, counter attack. We gaan daarin dieper in op het spel. We leren daardoor nog beter na te denken over wat we doen in het veld.”

Jan kan niet wachten tot de Academy-trainingen weer worden hervat. Dat is nog niet mogelijk door de anderhalve meter eis. “Ik heb zo’n zin om weer met mijn maten het veld op te kunnen. Er gaat niets boven echte trainingen met elkaar.”

Geen reacties op "‘Na de lockdown wil ik weer kunnen knallen’"


    Laat van je horen

    Basis HTML is goedgekeurd